Početna stranica

Pošaljite nam email poruku

Pretraživanje

Proizvodite vlastitu energiju iz sunca i vjetra 

Imate li potrebe za el. energijom na mjestima na kojima ona nije dostupna (kuće, vikendice, poljoprivreda, brodovi...)?!? 

Rješenje ćete pronaći u alternativnim izvorima energije sunca i vjetra 

(pogledajte detalje)

Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

Iskoristite sunčevu toplinu za grijanje vode ili vašeg doma

Korištenjem najsuvremenijih sunčevih kolektora uštedite na troškovima grijanja sanitarne vode, bazenske vode ili vlastitog doma.

(pogledajte detalje)

Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

Koristite plin za sve Vaše energetske potrebe

S jednim uređajem proizvodite vlastitu el. energiju i toplinu uz pomoć prirodnog plina. Ušteda min. 50% ukupnih troškova.

Idealno za hotele te druge veće objekte

(pogledajte detalje)

Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

Pogledajte uvjete kreditiranja

Tvrtka SUNATO d.o.o. je sklopila ugovore o kreditiranju kupaca sa vodećin hrvatskim bankama da bi Vam omogućila najbolje uvjete plačanja.

(pogledajte detalje)

.

 

Solarni fotonaponski sustavi

Solarna energija je oduvijek obećavala da će postati idealni izvor energije. Najzad, energija sunca je čista, pouzdana, neiscrpna i … besplatna. Nažalost, tehnika fotovoltaika (PV) - u pitanju je proces prevođenja sunčeve energije u električnu - uvijek je bila skupa. Do danas.
Proizvođači solarne tehnologije su ispunili sva obećanja sunčeve energije a mi znamo kako to učiniti praktično, ekonomično i funkcionalno. Naši PV sistemi su praktični i za dosta veće potrošače.

Fotonaponski sustavi su rješenje za mnoge korisnike koji moraju osigurati dugoročni izvor električne energije na mjestima dalje od električne mreže. Tisuće fotonaponskih sustava se svake godine instaliraju u ruralnim krajevima, nacioalnim parkovima, otocima. Različite primjene FN sustava obuhvačaju osvjetljenje, manje aplikacije ( kućanski aparati i sl.), vodene pumpe i komunikacijska oprema

Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

Što mi nudimo?

Najširi izbor komponenti i tehnička podrška proizvođača osiguravaju realizaciju solarnog  sustava koji će optimalno ispuniti Vaše zahtjeve. Visoko tehničko znanje i iskustvo u projektiranju tvrtke SUNATO d.o.o., najsuvremenija računalna podrška te svjetska kvaliteta proizvođača komponenti jamče siguran i trajan rad i Vaše potpuno zadovoljstvo. 

Naša ponuda obuhvaća kompletnu uslugu projektiranja i implementacije solarnog sustava i svih njegovih komponenti po sistemu “ključ u ruke”.Potpuna baza podataka o solarnom zračenju i softwerska podrška osiguravaju precizan izračun solarnog sustava za svaku mikrolokaciju. Svaka komponenta solarnog sustava koje isporučujemo je plod višegodišnjeg razvoja i istraživanja te odgovara najvišim svjetskim standardima kvalitete.

Projektiranje (izračun i optimiranje) solarnih sustava
odabir i dobavu svih dijelova sustava,
  montažu i održavanje,
nadogradnju i rekonstrukciju prethodno instaliranih sustava

Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

Način funkcioniranja i komponente solarnog fotonaponskog sustava

Solarni sistemi rade na principu pretvaranja dnevne svijetlosti u električnu energiju. Sunčeve zrake pretvaramo u termičku energiju pomoću solarnih kolektora.

Fotonaponske ćelije se sastoje od dva različito nabijena poluvodiča između kojih, kada su izloženi svijetlu, teče elektricitet. Zatvorimo li strujni krug između solarnog kolektora i nekog potrošača, npr svijetiljke, struja će poteći i potrošač će biti opskrbljen el.energijom, odosno naša svijetiljka će zasvijetliti. 

Solarni moduli zbog svojih električkih svojstava proizvode istosmjernu struju (istu onakvu koju dobijemo iz džepnih baterija). Komponente kao što su izmjenjivači (charge controlers), baterije i invertori reguliraju, pohranjuju i isporučuju električnu energiju krajnjem potrošaču.

Ovisno o potrebnoj snazi i obima sunčeve energije koriste se jedan ili više modula.

Izmjenjivač (charge controler) povezuje module, bateriju i potrošače te štiti bateriju od prevelikog punjenja ili jakog pražnjenja. Da bismo istosmjernu el. energiju pretvorili u izmjeničnu, potreban nam je inverter. Inverter pretvara istosmjernu elektreičnu energiju u izmjeničnu (220V) kako bi s njom mogli pokretati razne potrošače koji su napravljeni za rad na izmjeničnu el. energiju (220V).

Solarni fotonaponski moduli

Pretvaranje sunčeve energije u električnu obavljaju fotonaponski moduli. Sastavljani od solarnih stanica koje su takvog oblika i izrade da su zaštićene od bilo kojeg vremenskog utjecaja. Moduli dolaze uokvireni aluminijem ili bez okvira, a potonji nalaze upotrebu pri ugradnji u pročelja kada se pričvršćuju posebnim tehnikama. Solarni moduli u našoj ponudi rezultat su više godina neprekidnog istraživanja, razvoja i proizvodnje.

Superiorna kvaliteta omogućuje životni vijek od 20+ godina pod najtežim uvjetima olujnog vjetra, kiše, morske vode, tuče, snijega i ekstremnih temperatura. (pogledajte detalje)

Solarni regulatori napona

Solarni regulatori DC napona pretvaraju promjenjljivi istosmjerni napon solarnih modula u precizno kontrolirane napone kojima se puni i održava baterija te napajaju istosmjerna trošila. Napon baterije automatski se podešava ovisno o tipu, stanju napunjenosti i temperaturi baterije, dok se napon trošila održava konstantnim.

Svi regulatori potpuno su automatizirani mikroprocesirani uređaji.
Solarni regulatori za napone solarnih modula, baterije i trošila 12V do 48V. Struje solarnih modula i punjenja baterije pojedinog regulatora 8A do 200A. (pogledajte detalje)

Solarne ACU-baterije

Ciklički način rada, neizbježan u solarnim sustavima, skraćuje životni vijek baterije. Zato je najvažniji zahtjev na baterije u solarnim sustavima povećana izdržljivost u cikličkom režimu. Drugi bitan zahtjev je što veći stupanj djelovanja, odnosno da je što manja razlika između dobivene energije iz baterije tijekom pražnjenja i utrošene energije tijekom punjenja.

Baterije koje ispunjavaju ova dva uvjeta nose oznaku SOLAR i nazivaju se solarne baterije.
Solarne baterije standardne ili profesionalne kvalitete, kapaciteta pojedinih ćelija 50h do 3000Ah, u klasičnoj ili hermetički zatvorenoj izvedbi.   (pogledajte detalje)

DC/AC pretvarač

Sofisticirani mikroprocesirani izmjenjivači superiornih tehničkih karakteristika. Svi izmjenjivači imaju izlazni napon sinusnog valnog oblika te stabilnog iznosa i frekvencije čime je omogućeno napajanje osjetljivih trošila (informatička oprema, radio, TV i sl.). Sposobnost vremenski ograničenih preopterećenja omogućava napajanje trošila s velikim startnim strujama (motori u elektroalatima, kompresori u frižiderima i dr.). 

Sigurnost pogona povećana je opremanjem izmjenjivača potpunom zaštitom od kratkog spoja na izlazu i galvanskim odvajanjem ulaza i izlaza izmjenjivača. Solarni izmjenjivači za ulazne napone 12V do 48V. Izlazni napon 230V, 50Hz. Izlazne snage pojedinog izmjenjivača 150VA do 3500VA. Proizvođač čije pretvarače imamo u ponudi je Xantrex, Trace

Montažni kompleti i komponente

SUNATO d.o.o. Vam može ponuditi veći broj konstrukcija za montažu solarnih modula; od nosača za jedan pojedinačni modul do konstrukcija za veća postrojenja. Osim standardnih rješenja, izrađujemo nosive konstrukcije prema zahtjevu projekta. Posebno izdvajamo uređaje koji automatski podešavaju najoptimalniji položaj solarnih modula prema suncu i time znatno povečavaju efikasnost sustava. 

Štedne žarulje

Štedne žarulje od 12/24 V su osnovni potrošači solarnog fotonaponskog sustava. Izuzetno su štedljive i dugotrajne te se zbog tih osobina i koriste u solarnim fotonaponskim sustavima gdje je od izuzetne važnosti racionalna upotreba proizvedene električne energije. Osim što daju više svjetla od standardnih, troše manje energije ali su i skuplje. Jeftinije je na sva rasvjetna mjesta postaviti ove žarulje, nego povečati broj fotonaponskih modula. (pogledajte detalje)

Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

Mogućnosti primjene solarnih fotonaponskih modula

Solarni fotonaponski sustavi primjenjuju se uglavnom za napajanje trošila relativno malih snaga. Kako je razvoj informatike doveo do pojave velikog broja trošila malih snaga koja obavljaju složene i važne funkcije, solarno napajanje bilježi nagli rast. Zbog niskih troškova pogona i održavanja, jednostavne ugradnje, prilagodbe svakom okolišu, fleksibilnoj konfiguraciji (modularnosti), te sposobnosti za dugotrajni rad bez nadzora, solarni sustavi primjenjuju se u velikom broju djelatnosti. Najčešća područja primjene su: 

Osvjetljavanje: (prometni znakovi, informacijske ploče, javna rasvjeta, sigurnosna rasvjeta, vrtovi i staze)
Udaljeni objekti: (vikend objekti, udaljene turističke destinacije, udaljeni istraživački centri, punjenje baterija za vozila)
Turizam: el. energija za kamping, brodove i jahte
Stanovanje : (integriranje s javnom mrežom, hibridni sustavi s elektroagregatima i alternativnim izvorima)
Pumpe za vodu: (navodnjavanje, opskrba vode u selima, upotreba u domanćinstvima, upotreba pri kampiranju i sl.))
Mjerenja: (cjevovodi, pogonski senzori, vode, meteorološke postaje, telemetrija)
Telekomunikacije: (repetitori, radio veze, telefoni), 
Signalizacija: (visoki stupovi, navigacija, sirene, željeznički signali)
Katodna zaštita: (cjevovodi, rezervoari, mostovi, stupovi)
pogledajte galeriju slika

Posebno izdvajamo slijedeće solarne sustave: 

Solarni kitevi

Da bi Vam olakšali kupnju solarnih sustava, u suradnji sa proizvođačem SOLARIS d.o.o. smo Vam pripremili već gotove solarne komplete ili kiteve za razne namjene. Oni se sastoje od solarnih modula određenih snaga, regulatora punjenja, AC/DC invertora za izmjenične potrošače te određenog broja štednih žarulja.  (pogledajte detalje)

Campertop (solarni komplet za kamper /nautika)

Campertop je napredno tehničko / estetsko rješenje za aplikacije solarne energije u sektoru kamper / nautika. Kod ovog novog proizvoda pažnja je usmjerena ne samo na visoki rendiment modula već i na izvedbu i estetski izgled samog ležišta modula, te jednostavnost instaliranja. (pogledajte detalje) 

Solarna javna rasvjeta

Specifično projektirane za gradske i prigradske namjene, ove svjetiljke predstavljaju ekonomično i pouzdano rješenje rasvjete izdvojenih, izoliranih, neelektrificiranih mjesta i površina, kao što su vanjska prigradska neosvjetljena raskrižja, parkirališta, stovarišta i sl. (pogledajte detalje)

Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

Prednosti upotrebe solarnih fotonaponskih sustava

Tehnologija dokazana u komercijalne svrhe
Visoka pouzdanost
Niski troškovi rada i najekonomičniji izvor energije
Minimalna potreba za održavanjem i bez potrebe za nadolijevanjem bilo kakvog goriva
Najbolji urbani obnovljiv izvor energije
Jednostavna mehanika, nema pokretnih dijelova koji su potrebni za rad sustava
Modularni design i visok stupanj pokretljivosti sustava
Primjenjivost sustava praktički bilo gdje na Zemlji
Ne buče i ne zagađuju okoliš
Pruža mogućnost uvodenja električne energije na mjestima gdje bi to inače bilo preskupo ili čak neizvodivo

 Pošaljite nam podatke o Vašem objektu da bi Vam mogli poslati najoptimalniju ponudu

 

SUNATO d.o.o. 8. Dalmatinske udarne brigade 46, HR-22000 Šibenik, Hrvatska, Tel.fax.:022/332-056, email: info@sunato.hr

© SUNATO d.o.o.  Sva prava pridržana DHTML Menu / JavaScript Menu Powered By OpenCube   Webmaster:  Anton Krvavica